Tematický den - Slovensko

Slovensko 2

   Víme, co nás v historii spojovalo se Slovenskem, co se stalo v roce 1993, jak Slovensko vnímají Češi narození po rozpadu Československa a že si ve Vysokých Tatrách musíme dávat pozor na nebezpečná zvířata? Ve čtvrtek jsme se těšili nejen na vysvědčení, ale také na slovenské halušky. Téma Slovenska se objevilo ve všech třídách i předmětech, poslouchali jsme písně slovenských interpretů, v respiriu školy jsme si mohli o přestávce i zatančit. Celé dopoledne běžely v koncertním sále kreslené filmy ve slovenštině.

Slovensko_1

 Viete, čo je konár, kúrenie a korčule? My jsme si i v matematice přečetli zadání ve slovenštině, dokázali jsme rozluštit definice prvočísla a složeného čísla. Slovenská města jsme poznávali v zeměpise, dějepise i matematice, kde jsme měřili jejich vzdálenosti  na mapě. V českém jazyce jsme četli slovenské texty, seznámili se se slovenskými autory, porovnávali slovní zásobu, vybírali slova stejná v obou jazycích i sestavovali česko - slovenský slovník.  Zkoušeli jsme překládat ze slovenštiny do angličtiny i češtiny. Na prvním stupni jsme porovnávali českou a slovenskou vlajku, naši starší spolužáci se pokoušeli vypočítat různé poměry vlajky. My nejstarší jsme měli úkoly nejtěžší. V chemii jsme ze získaných informací na internetu zjišťovali největší střediska chemického průmyslu spolu s produkty, se kterými se v běžném životě setkávame. V zeměpise nás zajímaly produkty zemědělství a výrobky dovážené k nám. 

Slovensko 3

Byl to skvělý den. Naučili jsme se spoustu nových věcí. Dozvěděli jsme se mnoho nových informací. V březnu se těšíme na rakouský den. ( A na řízek. )

 Fotogalerie

 

 

 

 

  

vytisknout stránku
Oficiální informační server města Plzně

eAmadeo

RSS

25. základní škola
Chválenická 17, 326 00 Plzeň
Telefon: 378 028 470, Fax: 378 028 486,
E-mail: skola@zs25.plzen-edu.cz

© 2024 25. ZŠ Chválenická
Prohlášení o přístupnosti
Design by SITMP